Boek

Het boek Gezien van de Riet In ‘t leven vindtment al vertelt over een leerproces in de periode van het postmodernisme. De schilderkunst was dood verklaard, schoonheid, figuratie en vakmanschap waren taboe.

Realisme Holland
‘In ‘t leven vindtment al’ zeiden de Hollandse realistische schilders uit de Gouden Eeuw. Verzinnen kan, maar hóeft niet. Wel verwachtte men ‘inventie’ in de kunst. Karel van Mander legde dat ook wel uit als ‘een vond’: iets dat na lang en scherp kijken in de natuur is gevonden.

Auteurs
Drie auteurs zijn ook beeldend kunstenaar en galeriehouder Leo van Heiningen volgde academisch kunstonderwijs. Zij verstaan de kunst van het kijken. Dat geeft een extra dimensie aan de teksten.

Diederik Kraaijpoel
bracht in baanbrekende en geestige publicaties vruchtbare kunstopvattingen. Als docent voerde hij vakbekwaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Zijn artikel Een gretig lerend talent geeft een indruk van zijn visie.

Leo van Heijningen
zijn filosofische inslag blijkt uit Dwaaltocht, als hij vraagt: wat is schoonheid?

Rob Møhlmann
breekt in vele publicaties een lans voor het realisme. Hij ziet in Het is Gezien een relatie tussen leven en werk.

Gezien van de Riet
publiceerde jaren lang over kunst en In ‘t leven vindtment al schrijft ze over kunsttheorieën die in verwarring brachten.

Het boek bevat meer dan 150 afbeeldingen, 66 in kleur, en is zeer gevarieerd in techniek en inhoud. Preview (PDF).
Te koop in het Drents Museum en Museum De Buitenplaats.
Te bestellen bij online Boekhandel Laan.

 

Is realisme niet banaal? Filmfragment vraaggesprek:
Boekpresentatie in Kunstzaal van Heijningen, november 2008.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram