Profiel

Realisme
Het mooiste van de roos is de roos zelf. Wil ik dat moois krijgen, dan moet ik die roos schilderen. Zo kwam ik bij realisme uit. Als het schilderij net echt lijkt is dat alleen maar omdat zo de schoonheid tot uitdrukking kon worden gebracht.

Werkelijkheid
Wie realistisch schildert ontdekt een wereld vol licht, kleur, vorm, sfeer of patronen, onmogelijk te vatten in één schildersleven. Rembrandt vond de zichtbare werkelijkheid de belangrijkste leermeester.
Een andere onmisbare bron is de kunstgeschiedenis.

Tekenen
De oude Cennini had gelijk: veel tekenen is goed voor het schilderen. Bovendien is het heerlijk. Met potlood en papier vliegt een treinreis voorbij. Een hele kleine tekening met fijn geslepen potloodpunt vind ik net zo fijn om te doen als een grote muurschildering met brede kwast.

Tempera
Ik werk graag met een onderschildering, bijvoorbeeld in tempera, waarmee je lekker kunt kliederen. Goed voor schors maar ongeschikt voor een strakke lucht.

Kunstopvattingen
Hoewel ik van kinds af aan graag tekende vond ik ook de maatschappij heel spannend. Zo ging ik als sociologe naar Bolivia maar keerde als beeldend kunstenaar terug. In mijn werk met de Indiaanse bevolking, Aymara’s, kreeg ik de gelegenheid ook te illustreren. Daardoor ontwikkelde ik verschillende vaardigheden in tekenen en aquarelleren. 
In het zoeken naar mijn eigen weg kwam ik allerlei kunstopvattingen tegen die me aan het denken zetten. Daarover meer in mijn boek Gezien van de Riet. In ‘t leven vindtmental.

Commentaren

 

Over de pasteltekening van Djuri voor het geboortekaartje:

“Zo prachtig was het om als trotse ouders van een pasgeboren zoon, hem te herkennen en te bewonderen in een pasteltekening van Gezien. Hoe is het mogelijk dat zo’n levenswonder te vatten is in een tekening. Dat was voor ons een heel bijzondere ervaring.”

Rachel Laan, 2016

“Uw eikje straalt prachtige rust en kracht uit. Zo mooi op zijn plek in dat prachtige landschap.”

Maria-Anna Werner, 9 maart 2017, LinkedIn

“Je pastels doen me denken aan fijne momenten aan zee – lange strandwandelingen, fietstochten door de duinen, prachtige  zonsopkomsten en -ondergangen… Jij vangt zulke momenten op papier alsof het echt is. Als ik naar jouw pastels kijk, is het alsof ik er daar op dat moment was. Je brengt een stukje Holland bij mij thuis, ook al ben ik ver weg. Heel erg bedankt!”

Nicolas Pospisil, Stuttgart, 2016

Opleiding en vorming

1980
Doctoraal Sociologie, UvA, bijvak Kunstgeschiedenis

1987-90
Escuela de Bellas Artes, La Paz, Bolivia

1990
Ruudt Wackers Academie, privéles van Ruudt Wackers

1999-09
Adviezen van Diederik Kraaijpoel, ex-docent Academie Minerva

Werkzaam

In onder andere:
Onderwijs en ontwikkelingssamenwerking
Kunstblad Palet (1997 t/m 2007)

Muurschilderingen

In Bolivia

1985
La Paz Huisvrouwen uit de Volksbuurten van La Paz in het gebouw van de Federatie

1997
El Alto (voorstad La Paz) Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in het Hospital Holandés

In 1997 maakte ik een muurschildering in het door Nederland gefinancierde nieuwe ziekenhuis bij La Paz in Bolivia, met assistentie van Alberto Medina en Filhy Torrelio. Allereerst vroeg ik aan personeel, patiënten en buurtbewoners wat hun ideeën en wensen waren. Artsen dachten aan het redden van doodzieke patiënten, maar patiënten opperden kinderen, bloemen, Jezus en goden zoals de bergen en rivieren. Alles, behalve de doodzieke patiënt, bracht ik in een verhaallijn over reproductieve gezondheid. Traditionele en westerse cultuur lopen door elkaar, precies zoals in de werkelijkheid.

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, 200 x 600 cm
Links: Voor het ochtendgloren, ondergaat de aanstaande vader een ritueel voor de bevalling van zijn vrouw, die na de geboorte van het kind een bord soep van hem krijgt.
Middenin: Het huwelijk en vervolgens de gang naar het nieuwe ziekenhuis voor een bevalling aldaar.
Rechts: De ouderdom, tegen de avond, de ondergaande zon zet de berg Illimani met eeuwige sneeuw in roze gloed.

Het verzamelen van gegevens was een opwindend avontuur. De mensen poseerden met het grootste plezier en alles zorgde ervoor dat de voorstelling eigenlijk zichzelf schilderde.

Links: Detail muurschildering. Midden: Alberto Medina, Filhy Torrelio, Gezien van de Riet. Rechts: Eerste ritueel haarknippen door de peetouders voor de doop.

Pin It on Pinterest

Share This